Monday, August 29, 2011

selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin dan merdeka!!!




it is officially tuesday which means it is now hari raya!!!! yea!!!
okay i know i always writes in english,but for this post i will write in malay:>
okay korg sume meti terkinja2 mase dgr takbir and ucapan dari perdana menteri kita menyatakan bahawa hari ini hari raya kan!! aku tau sb aku pon same haha... ke-terkinja-an aku td melebihi bdk bwh dari umur aku...umur dah 20 da ni tp perangai cm 8 taun hahaha...
td mase dgr takbir raye,hati aku rase cm nk meletup dgn kegembiraan je haha and lps je dgr pengumuman raya td sempat jgk la ak meletupkn beberapa mercun bola,naga,mancis dan yg sewaktu dgn nya dgn adek aku td..syiok abes... dulu lg ah,asal mlm raye je meti aku men meriam buluh dgn sedare aku,tp skg dorg sume dah dewase xde mase nk lpk umah aku time raye...hahah dulu aku tomboy kot,sdgn bdk pmpuan len g wat kueh n basuh pinggan dgn mak dorg aku lari kt luar men meriam buluh dgn sedara2 laki2 aku..ahahah
bende yg paling aku suke tentang raye ni adalah sebab,time2 raye ni la kite dapat jumpe sedare mare yg mmg payah nk jumpe kalo bukan time raye...yela masing2 da ade life sendiri n duduk jauh2,time raye ni la kite ade peluang utuk mengeratkn silatulrahima and catch up dgn life dorg.. bez kot.. tp dulu lg bez time atok nenek blh bpk aku masih hidup,sb atok nenek aku tu dok johor,kalo blh mak dok kl, xbalik kampung ah kalo raye kt kl,tp bile raye kitorg blek umah atok nenek kt kampung parit usop tu,mmg happy nk mampus,sb suasana raye tu sgt terasa,sb kt sane org sambut meriah gler, n masak ramai2 seronok je.. n walaupun time tuh atok nenek aku dah nyanyuk sb umur pun dah nk dekat 1 abad, and walaupun kdg2 dorg xigt aku sape,tp bile dorg igt,dorg akan lyn aku dgn penuh kasih syg..aku rindu sume tu...tp sejak dorg xde,raye dah kurang happy..tp seb bek saudara mare aku ade lg kt sane so still dpt rase kemeriahan beraya di kampung...
1 lg aku ni ade tradisi yg and sentiase amal kn stiap kali hari raye tau..nk tau pe?? rumah pertame yg aku akan ziarahi adalh rumah kwn baek aku Ika...sejak sekolah menegah lg kalo raye je,rumah dier dulu aku sebu sblm rumah org len...cm kitty goregeous n rakan2 yg lain di tampin,negeri sembilan..and dulu aku ade lg 1 tradisi iaitu utk ziarah rumah kwn baek aku jgk yg bername Syamil, tp sejak dier pindah kt shah alam ke mane tah,tradisi itu xdpt diteruskn, kalo x aku meti akan dtg umah dier,xpun dier akan menepek kt umah aku pg2 raye wat muke xmalu..hahaha..aku rindu ko mil!!!
aku xsabar nk beraya besok n bersalam-salaman dgn mak ayah,jumpe kwn2 dan sedare mare,mencekik kueh n rendang n macam2 la!!!
korg plak cmne??? kepada yg akan balik kampung hati bwk kete tu... time2 gini bahaya sikit, make sure anda cukup rest,check kerete tu,and bace doa perjalanan n bwk kenderaan sblm perjalanan ye...hati2 di jalan raye!!!!
so lastly, aku nk ucapkn selamat hari merdeka raya dan maaf zahir dan batin kepada semua ye!! maaf atas slah dan silap saye..kite 0-0 K!!
have an awesome hari raye everyone!!!

No comments:

Post a Comment